Prețul gazelor în 2021, un coșmar pentru români

Din ianuarie 2021 până în prezent, asistăm la un pret gaze exorbitant peste tot în lume. În Europa acrescut în medie cu peste 170%, ceea ce are un impact serios asupra nivelului global al prețurilor în toate sectoarele de activitate, asupra indicelui de inflație. 

Equinor (Norvegia), unul dintre cei mai mari furnizori de gaze din Europa, a anunțat deja că gazul va fi scump și în 2022, plus că sunt posibile salturi bruște de preț, lucru deja vizibil inclusiv la noi în țară. În octombrie 2021 furnizorul norvegian a anunțat deja că își va schimba, începând cu al treilea trimestru al anului actual, politica privind modul în care câștigurile și/ sau pierderile din vânzările de active sunt recunoscute, cu o ajustare pe segmentul de resurse regenerabile.

Ce a contribuit la explozia prețurilor la gaze la nivel internațional?

Atât factorii de cerere, cât și cei de aprovizionare au contribuit la situația actuală de pe piața gazelor. Cererea de gaze este în continuă creștere în domeniul încălzirii rezidențiale pe timp friguros și în sectoarele industriale.

Totul a fost anunțat cumva chiar din ianuarie. Iarna rece din unele regiuni ale continentului au provocat o creștere a cererii de gaz în Uniunea Europeană mai mare cu 7,6% în primul trimestru al anului 2021, conform statisticilor, în contextul unor puternice obstacole în aprovizionare. 

Rusia și-a restricționat exporturile de gaze din conductele către Europa din următoarele cauze, printre care:

  • o cerere internă mai ridicată;
  • întreruperile accidentale ale producției;
  • creșterea prețului pentru gazul natural lichefiat (GNL) exportat în Asia;
  • restricționarea deliberată a aprovizionării cu gaze naturale către Europa pentru a-și motiva lansarea gazoductului Nord Stream 2.

Un lucru e cert: rezervele de gaze din Europa sunt tot mai scăzute. Necesitatea completării acestor rezerve înseamnă importuri mai mari în lunile următoare, ceea ce va crește și mai mult prețurile la gaz. Iar acest lucru îl vom simți extrem de dur la facturile ce vor veni în această iarnă și când vom achiziționa mărfuri, fie ele alimentare sau produse nealimentare cu bani mult mai mulți.

Dacă până în 2005, prețurile la gaz în contractele pe termen lung din UE erau de obicei legate de prețurile petrolului, acum doar 20% din totalul livrărilor mai au astfel de corelații, iar restul au prețuri bazate pe prețurile actuale de pe piață. Această realitate cu care ne confruntăm crește și mai mult fluctuațiile prețurilor la gaz în toate țările de pe continent.

Mai mult decât atât, în Uniunea Europeană, gazul natural furnizează aproximativ o cincime din electricitate. Prețurile mai mari ale gazelor exercită o presiune disproporționată asupra creșterii prețurilor la electricitate, deoarece acestea furnizează energie stabilă, spre deosebire de centralele solare sau eoliene. Prin urmare, conform specialiștilor internaționali, creșterea prețurilor la gaz a dublat și chiar triplat și prețurile en-gros ale energiei electrice în UE.

Investițiile în active de combustibili fosili nu sunt eficiente pe termen lung. Echilibrul ofertei și cererii de energie va depinde de cât de repede vor fi eliminați sub presiunea guvernelor și introducerea la costuri mai rezonabile a celor eco friendly.

Astfel, România va avea de îndurat multe restricții în această iarnă. Schimbarea furnizorului de gaze poate să fie o soluție, fie și temporară, dacă facturile provenite de la compania cu care ai contract în prezent sunt prea mari. Spre exemplu, CEZ poate fi salvarea ta. Intră pe site-ul www.cez.ro pentru detalii!

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Elegantes

Elegantes

Articole: 571