O stimă de sine ridicată este esențială pentru o viață fericită, joacă un rol important în motivația și succesul unei persoane pe tot parcursul vieții. Primim adesea sfaturi care ne spun să avem încredere în noi, să ne iubim mai mult sau să gândim pozitiv.
Relațiile, locul de muncă, sănătatea pot fi afectate cu o stimă de sine scăzută. Prin urmare, dacă simți că ai o voce interioară care mereu îți spune că nu ești la fel de bun sau de frumos ca ceilalți, este momentul să o înfrunți.
Îndoielile, tendința de autodepreciere te împiedică să evoluezi așa cum ți-ai dori cu adevărat. Ajungi să te blochezi în fața unei imagini profund negative despre tine însuți. Ce poți face pentru a dobândi stima de sine și deci o viață împlinită? Află mai multe din rândurile de mai jos.
Ce este stima de sine?
Stima de sine este o stare internă, care își are rădăcinile în înțelegerea, iubirea și acceptarea de sine. Este măsurată doar de noi înșine, indiferent de ce spun sau fac alții. Astfel, nu se schimbă rapid, indiferent de evenimentele externe. Totuși, dacă acordăm prea multă importanță greșelilor sau greutăților pe care le avem, această stimă de sine se poate deteriora.
O stimă de sine ridicată înseamnă să simți cu toată convingerea că meriți fericire, sănătate, bogăție, succes și dragoste, indiferent de dificultățile prin care treci în prezent, de dezamăgirile pe care le-ai experimentat sau de părerea altora. Totodată, accepți cine ești, cu defectele, slăbiciunile și limitările tale. Îți recunoști adevărata valoare a ta ca individ în acest moment.
Să-ți construiești stima de sine este ca și cum ai face o casă. Fără o fundație solidă, tot ceea ce vei construi ulterior va fi instabil și riscă să se prăbușească la cea mai mică rafală de vânt. Prin urmare, mai jos îți prezentăm câțiva pași care să te ajute să-ți întărești stima de sine și puterea personală (energia pentru a face lucrurile pe care dorești să le faci).
Focusează-te pe soluții
Obișnuiești să te plângi și să vezi mereu numai problemele? A te concentra pe soluții este un lucru foarte bun pe care-l poți face pentru a-ți crește stima de sine. Aspectul fizic te nemulțumește? Caută soluția. Este ușor să spui nu am timp, lucrez prea mult sau am un copil mic. Există azi inclusiv intervențiile estetice după sarcină. Nu-ți mai căuta scuze, caută soluții!
Stabilește-ți obiective realizabile
Cele mai citite articole
Lipsa ta de încredere provine dintr-un sentiment constant de eșec? Nu-ți mai propune obiective de neatins. Este necesar să fii realist, să-ți cunoști abilitățile și mai presus de toate, limitele. În plus, trasează pași mici, intermediari, până la îndeplinirea obiectivului propus. A reuși să treci cu brio peste fiecare această etapă mai mică, te va ajuta să-ți îndeplinești obiectivului final.
Învață să spui „nu”
Persoanele cu stimă de sine scăzută, adesea spun „da” altor persoane, chiar dacă de fapt nu vor. Acest lucru se întâmplă când îți pasă mai mult de părerea celorlalți, de acceptarea și de validarea lor, decât de nevoile proprii. Riscul este acela că devii suprasolicitat, furios și deprimat.
Relația cu o persoană nu se strică dacă știi cum s-o refuzi politicos, să spui „nu” în mod asertiv (adică nu lezezi persoana, dar nici nu îi dai o sumedenie de explicații, arătând de fapt inhibare).
Gândește-te la tot ceea ce ai obținut până acum
Realizează o listă cu toate lucrurile de care ești mândru. Poate este vorba de un examen de șoferi sau de o vacanță pe care ți-ai permis-o. Ține lista aproape și când simți că nivelul stimei de sine începe să scadă, recitește toate lucrurile minunate pe care le-ai realizat până în prezent.
În plus gândește-te inclusiv la lucrurile la care te pricepi foarte bine. Poate gătitul este unul dintre punctele tale forte sau puzzle-urile cu mai multe piese.
Alte sfaturi:
- Nu te compara cu ceilalți;
- Gândește pozitiv;
- Fii recunoscător pentru ceea ce ai;
- Investește în dezvoltarea intelectuală;
- Practică sport.
Trebuie amintită și puterea rețelelor de socializare, care din păcate reușesc să scadă stima de sine. Pe contul de Facebook persoanele publică numai părțile bune ale vieții lor, doar momentele fericite. Prin urmare, este important să nu cazi în capcana de a crede că viața ta nu este la fel de bună ca a lor.
Persoanele cu o stimă de sine ridicată au toate șansele să obțină succesul. Reține că stima de sine nu este un lucru cu care te naști și nici nu este ceva constant de-a lungul vieții. Deci nu mai amâna, stima de sine poate fi îmbunătățită!