Frica de dentist: sfaturi pentru a scăpa de ea

Frica de dentist, o cauză importantă a incidenței crescute a afecțiunilor orale, reprezintă unul dintre motivele principale ale amânării vizitelor la medicul stomatolog sau chiar ale refuzului de a vizita medicul dentist. Anumite proceduri stomatologice, precum chirurgia pentru implant dentar, necesară pentru refacerea danturii la pacienții cu dentiție incompletă (cu dinți lipsă) pot amplifica teama de dentist.

 

Deoarece refuzul de a vizita medicul stomatolog sau amânarea în mod repetat a vizitelor la medic pot avea numeroase repercusiuni asupra sănătății orale și implicit asupra sănătății generale, este important ca frica de dentist să fie controlată sau redusă.

 

Ce cauzează frica de dentist?

 

Există numeroase potențiale motive pentru care un individ se poate confrunta cu o teamă irațională de dentist. În general, în rândul persoanelor cu teamă de dentist, care au vizitat medicul stomatolog în timpul copilăriei, teama ar putea fi justificată de experiențe traumatizante trăite în acea perioadă și de intervențiile unor medici mai puțin pregătiți profesional.

 

Teama de durere este în prezent una dintre cele mai puțin justificate frici, atunci când vine vorba de dentist, deoarece multe dintre procedurile asociate în trecut cu durerea sau care ar fi putut produce disconfort, sunt în prezent realitate sub anestezie, cu ajutorul laserului, un dispozitiv ultramodern care nu produce nicio durere.

 

În mod paradoxal, dispozitive care nu produc niciun fel de durere și care pot îmbunătăți semnificativ atât aspectul danturii, cât și capacitatea funcțională a unui individ, precum un aparat dentar, provoacă o teamă profundă în rândul unei număr mare de oameni. Acest lucru se întâmplă, cel mai adesea, din cauza unor discuții purtate în prealabil cu persoane care au avut parte de experiențe nefericite în urma utilizării aparatului lor dentar.

Cele mai citite articole

 

Cum poate fi depășită frica de dentist?

 

Cauzele care stau la baza fricii de dentist sunt extrem de importante în stabilirea unui plan de intervenție pentru diminuarea nivelului de anxietate și stres asociate cu vizita la stomatolog. De asemenea, anumite lucruri pot ajuta la reducerea nivelului de stres și a temerilor asociate cu vizita la dentist.

Dacă simțiți că sunteți pregătit să vă înfruntați frica de dentist, următoarele sfaturi vă pot fi de folos:

– căutați medicul potrivit, în care aveți încredere și care vă conferă siguranță emoțională;

– comunicați medicului stomatolog temerile cu care vă confruntați și nu ezitați să puneți întrebări;

– programați, pentru început, vizite scurte la clinica de stomatologie;

– solicitați medicului să vă programeze într-un interval orar mai puțin aglomerat;

– rugați un prieten sau o persoană dragă să vă însoțească la clinică;

– rugați medicul să vă explice în detaliu fiecare pas al procedurii;

– comunicați deschis cu medicul dumneavoastră și solicitați să stabiliți împreună un „semnal” care să indice că aveți nevoie de o pauză, în timpul procedurii.

Cele mai citite articole

Elegantes

Elegantes

Articole: 571