Multi pacienti se intreaba despre durerea si disconfortul care ar putea fi cauzate de purtarea unui aparat ortodontic fix pentru adulti si mai ales daca aceste disconforturi pot dura pe tot parcursul tratamentului. Pacientul poate experimenta intr-adevar durere si disconfort la mestecat si vorbire, in primele saptamani sau luni care urmeaza, timp cu care muschii limbii si obrajilor se obisnuiesc.
Ortodontie pentru adulti
Corectarile ortodontice pot fi efectuate la orice varsta. Intr-adevar, contrar a ceea ce s-ar putea crede, este foarte posibil sa-ti indrepti dintii de la 20 la 70 de ani, sau chiar mai mult, atata timp cat ai o sanatate generala si parodontala buna. Fie in scopuri estetice sau functionale, utilizarea ortodontiei pentru adulti este, ca sa spunem asa, o intamplare comuna. In prezent reprezinta mai mult de 25% dintre pacienti. Evolutia aparatelor ortodontice si aparitia noilor concepte sunt, de asemenea, in mare masura in aceasta directie.
Ce este definit de ortodontia adultilor?
Ortodontia trateaza in general malpozitiile dentare si maxilare (ortopedie dentofaciala) care sunt cauza unor dentitii inestetice si/sau tulburari functionale datorate in principal malocluziei. Tratamentul in ortodontia adultilor are insa particularitatile sale si difera de tratamentul la adolescenti in mai multe privinte, datorita maturitatii, dar si a starii dintilor la adulti. Deoarece cresterea este completa la adulti, malpozitia maxilarului poate fi tratata numai prin chirurgie maxilo-faciala.
Astfel, daca un copil sau adolescent poate beneficia in mod ideal de tratamente ortodontice, la adulti se foloseste adesea un compromis terapeutic pentru ameliorarea unei malocluzii prin corectie partiala.
Durere si disconfort temporar
Aceste disconforturi dispar in mod normal dupa o perioada de adaptare si nu ar trebui sa te impiedice sa iti continui activitatile. Fiecare pacient avand propria sensibilitate, aceste disconforturi vor fi mai mult sau mai putin resimtite. Poti observa astfel usoare iritatii, o senzatie de lipsa de spatiu pentru limba, un flux excesiv de saliva, o anumita sensibilitate a dintilor si dificultati in alimentatie sau in articulare.
In aceasta perioada se vor prescrie analgezice. Si daca este necesar, poti folosi serviciul unui logoped pentru a gasi mai repede un mod de vorbire bun. Pacientii pot experimenta, de asemenea, disconfort in timpul saptamanii dupa strangerea din nou a dispozitivului. Dar dupa aceste perioade de aclimatizare, tratamentul ortodontic pentru adulti in sine nu este dureros, deoarece este progresiv si nu va interfera in niciun fel cu activitatile tale.
In sfarsit, trebuie remarcat faptul ca stifturile de ultima generatie au fost proiectate pentru a crea mai putin disconfort pacientului. Dintre acestea, se pot mentiona carcasele cu autoligatura. O alta alternativa mai putin restrictiva, aliniatorii detasabili, care sunt fabricati din plastic si, prin urmare, mai confortabile si pot fi indepartate pentru a manca. Ca atare, ar putea oferi o solutie pentru pacientii cu sensibilitate orala crescuta.