Cum să înveţi să-ţi sortezi lucrurile din casă în doar 3 paşi

Indiferent dacă îţi doreşti o simplă curăţenie în casă ori te muţi în una nouă, o evaluare atentă a lucrurilor pe care le deţii este mereu binevenită. Aceasta este o ocazie excelentă de a-ţi reorganiza casa, astfel încât să păstrezi doar lucrurile de care ai cu adevărat nevoie şi să-ţi faci o listă cu cele pe care vrei să le cumperi. 

Chiar dacă eşti o persoană chibzuită şi organizată, în timp, casa ta acumulează o mulţime de lucruri. Descoperi, ocazional, că de multe dintre ele nu ai nevoie sau că cele pe care ţi le-ai dori să le ai nu ar mai avea loc de cele vechi. Astfel, iată câteva tipsuri de curăţenie şi sortare din care te poţi inspira:

  1. Ţine cont de regulile consacrate 

Oamenii care se organizează cu uşurinţă au dezvăluit, în timp, câteva dintre regulile care le-au fost de ajutor:

  • Regula 12/12/12: Găseşti 12 articole pe care le vei arunca, 12 pe care le vei dona şi 12 pe care le vei păstra în casă; 
  • Regula 20/20: Scapă de lucrurile ale căror preţ nou ar fi unul modic şi pe care le poţi înlocui în doar 20 de minute; 
  • Regula 80/20: Conform acestei reguli, folosim doar 20% din bunurile noastre în 80% din timp. Aşa că, fie le poți arunca, fie le poți depozita pe cele ce reprezintă 80%, pe care nu le folosești în mod regulat;
  • Regula de cinci secunde: Atunci când sortezi lucrurile, acordă-ţi cinci secunde pentru a-ţi aminti când ai folosit ultima oară acel lucru. Dacă nu-ţi aminteşti în cinci secunde, atunci este un semn clar că nu îţi este de folos şi trebuie eliminat din casă. 

Aceste reguli pot fi folosite în toată casa, dar mai ales în bucătărie. Sigur ai rafturile și sertarele pline de tacâmuri, oale şi farfurii, dar doar o mică parte din ele îţi sunt şi de folos. Păstrează lucrurile de valoare, cum ar fi setul de tacamuri argint, într-o cutie pentru depozitare, aruncă orice oală pe care o ştii ciobită sau de care se lipeşte mâncarea şi păstrează în dulap doar farfuriile care fac parte dintr-un set. 

  1. Foloseşte cutii pentru fiecare categorie de lucruri

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când este vorba despre sortarea obiectelor este să-ţi procuri un număr suficient de cutii. Dacă ai loc suficient de depozitare, poţi apela la cutii transparente din plastic, cu capac transparent. Acestea sunt ideale pentru depozitarea diverselor lucruri din casă, iar dacă vei opta pentru unele de mari dimensiuni, poţi găsi chiar modele cu roţi, ce pot fi uşor de manevrat. 

Cele mai citite articole

Dacă te muți și nu vei avea nevoie să păstrezi cutiile, poţi opta pentru clasicele cutii din carton. Acestea sunt ceva mai sensibile şi nu pot suporta o greutate foarte mare, dar au un preţ semnificativ mai mic decât cele din plastic. 

  1. Stabileşte-ţi un timp pentru fiecare etapă 

Dacă eşti printre norocoasele care nu au adunat prea multe lucruri în casă, este posibil să finalizezi sortarea acestora într-un singur weekend. 

Înainte de a estima, este indicat să analizezi lucrurile cu realism, astfel încât să nu te simţi copleşită. Cel mai simplu este să îţi delimitezi bine spaţiile pe care le vei sorta şi organiza şi să estimezi timpul pentru fiecare în parte. Nu uita să adaugi şi un timp suplimentar necesar pentru situaţiile neprevăzute. 

Poţi începe cu o zonă ce conține un număr mic de lucruri, aşa cum este holul. Acest lucru te va ajuta să avansezi repede şi vei prinde încredere în tine şi în acest proces.

Sperăm ca tipsurile de mai sus să te ajute să-ți sortezi lucrurile, astfel încât să ai mereu o evidență clară asupra lor. Acum nu-ți mai rămâne decât să te apuci de lucru și să te bucuri cât mai repede de rezultat. 
Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Elegantes

Elegantes

Articole: 887