Asocierea vinurilor cu preparatele culinare este un domeniu vast și destul de complex. Scopul este de a alege vinuri și alimente care se potrivesc bine unele cu altele. Uneori, acest lucru înseamnă că sunt complementare și evidențiază arome similare unul în celălalt, în timp ce în alte cazuri s-ar putea să trebuiască să te concentrezi pe contrastele dintre ele.
Găsirea combinațiilor potrivite poate părea dificilă la început. De aceea îți oferim câteva sfaturi despre cum să asociezi corect vinul și pastele.
Primul lucru de menționat este că nu trebuie să te concentrezi deloc pe paste. În schimb, atunci când combini vinul cu paste, în general trebuie să te concentrezi pe sos.
Acest lucru nu ar trebui să te surprindă. Pastele nu au multă aromă proprie. Ele sunt folosite pentru a „lega” celelalte ingrediente. Pentru a profita la maximum de combinația de paste și vin, trebuie să te concentrezi pe aromele dominante din felul tău de mâncare, care de obicei se rezumă la sos.
Paste cu sos cremos Specialiștii recomandă vinul Chardonnay atunci când servești paste cu un sos cremos și carne de pui, această combinație fiind o alegere bună pentru multe tipuri diferite de paste cremoase.Reușita acestei asocieri se datorează parțial faptului că vinul Chardonnay are note bine conturate de unt, care se potrivesc cu ușurință cu aroma unui sos cremos de paste.
De exemplu, poți folosi Chardonnay-ul împreună cu niște paste vegetariene, cu paste pe bază de ciuperci, cu paste carbonara, cu paste cu sos pe bază de brânză sau chiar cu o lasagna de legume.
Cu toate acestea, va trebui să acorzi atenție tipului de Chardonnay pe care îl alegi. Cu paste vegetariene, vei bea, în general, un Chardonnay tânăr. Multe feluri de paste cu brânză și sosuri pesto vor merge, de asemenea, bine cu acest tip de vin.
Pe de altă parte, s-ar putea să vrei să bei un Chardonnay cu parfum de stejar. Acest tip de vin merge bine cu pastele foarte cremoase, cum ar fi carbonara.
Dacă ești băutor de vin roșu și nu vrei să combini pastele cu sos de brânză, cum ar fi carbonara, cu un vin alb, poți încerca unul roșu mai ușor, cum ar fi Pinot Noir.Paste cu sosuri roșii și carneMulte rețete de paste urmează același model general. Folosesc un sos pe bază de roșii, împreună cu un fel de carne roșie. Spaghete cu chiftele și spaghete bolognese sunt doar două exemple în acest sens.
Acest fel de mâncare are arome puternice și o oarecare aciditate de la roșii. Cea mai bună alegere este să te concentrezi pe un vin roșu cu corp mediu, unul care tinde să fie relativ acid. Acest lucru este valabil mai ales pentru preparatele în care roșia rămâne elementul cheie al aromei.
Vinurile Sangiovese și Chianti sunt recomandate de specialiști în astfel de caz. Totodată, ai putea încerca vinuri din soiurile Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Primitivo, Grenache și Montepulciano d’Abruzzo. Unele dintre aceste vinuri vor fi mai greu de găsit decât altele, dar toate merită încercate.
Pe măsură ce crești bogăția sau cremositatea sosului, poți trece la un vin roșu mai corpolent. Cu toate acestea, merită să te bazezi pe un vin care are calități acide, mai degrabă decât pe unul fructat. Aceste calități sunt importante din cauza acidității roșiilor din masă.
Paste cu sosuri picanteDacă felul tău de mâncare cu paste are un sos deosebit de picant, cum ar fi arrabbiata și aglio olio e pepperoncino, există două alegeri principale pe care le poți face.
Prima este să te concentrezi pe un vin roșu rustic, de preferință unul care provine din Italia. Zinfandel, Primitivo sau un vin roșu sicilian sunt toate alegeri perfecte într-un astfel de caz.
A doua alegere poate consta într-un vin alb sec, cum ar fi Reisling, în special unul care are o aromă puternică. Claritatea vinului va contrasta bine cu condimentul felului de mâncare, permițând atât vinului, cât și sosului să iasă în evidență la adevăratul lor potențial.
Pastele cu crevețiPastele cu creveți sunt un preparat delicios, dar va trebui să îți alegi vinul cu atenție, deoarece aromele pot fi oarecum nuanțate. Un vin Chardonnay este o alegere ideală la un astfel de fel de mâncare, deoarece se crează un echilibru interactiv de arome, care nu riscă să copleșească aromele preparatului tău.În plus, Chardonnay-ul tinde să fie mătăsos cu tonuri de unt – două caracteristici care sunt perfecte cu sosul untos de creveți.Paste cu fructe de mareChiar dacă am vorbit deja despre paste cu creveți, există multe alte rețete de paste cu fructe de mare.
De cele mai multe ori, trebuie să le combini cu un vin alb sec, răcoritor. Acest tip de vin pune în evidență aromele fructelor de mare fără a le copleși.
Un roze sec se poate potrivi perfect, deoarece vinul roze oferă puțin mai multă profunzime decât găsiți în vinul alb. Un roze este adesea și versatil, ceea ce îl face o alegere bună dacă servești un singur tip de vin pentru mai multe feluri de mâncare.
Principala excepție o reprezintă rețetele de paste cu multe tipuri de fructe de mare, inclusiv cele care se bazează foarte mult pe homar sau crab. În aceste cazuri, este posibil să ai nevoie de un vin alb mai plin. Chardonnay este alegerea evidentă aici; poate chiar un Chardonnay cu parfum de stejar (învechit).
Paste cu pestoVinurile albe cu corp ușor până la mediu se potrivesc bine cu majoritatea preparatelor pesto. Elementul principal al acestor feluri de mâncare sunt ierburile: pătrunjel, coriandru, mentă, busuioc.
Prin urmare, vinurile seci precum Verdicchio, Soave sau Gavi scot în evidență gustul de verdeață și pământ al sosului pesto.
Pentru paste cu pesto, optează pentru un vin roșu cu corp mediu precum Merlot sau Sangiovese.