Dacă te-ai gândit că un șpriț este o simplă combinație între un vin și o apă minerală (sau tradiționalul sifon) ori plată, menită să facă vinul mai băubil, te-ai înșelat.
Potrivit experților, există o modalitate corectă de a combina vinul cu apă, iar acest proces este numit armonizare.
Mai mult decât atât, potrivit somelierului italian Giuseppe Vaccarini, care a fost distins cu titlul de „Cel mai bun sommelier din lume”, inclusiv alegerea apei cu care să faci șprițul este importantă. Acesta recomandă apa minerală San Pellegrino, o apă ce provine din Prealpii muntoși San Pellegrino, servită la o temperatură de 8 până la 15 grade Celsius.Potrivit lui Vaccarini, apa încorporează majoritatea caracteristicilor vinului, inclusiv structura, mineralitatea, corpul, persistența, echilibrul și aciditatea. „Vinul are un corp (gândiți-vă la laptele degresat versus laptele integral). Corpul sau structura este suma tuturor elementelor din vin”, spune Vaccarini.
El explică că atât vinul, cât și apa provin din natură și își derivă principalele elemente din sol, motiv pentru care se potrivesc bine împreună. „Este aceeași potrivire ca între mâncărurile tradiționale cu vinuri produse în aceeași zonă: fac cea mai armonioasă asociere datorită originii lor”, mai spune somelierul italian.
Șprițul nu poate transforma un vin prostDacă calitatea apei minerale este importantă în realizarea unui șpriț, ce mai putem spune despre calitatea vinului folosit?Specialiștii spun că locul unui vin mediocru nu este în pahar, ci în chiuvetă. Altfel spus, nu folosi nicioadtă un vin prost pentru șpriț.
Vinul amar, astringent sau pur și simplu neplăcut la gust nu se va îmbunătăți cu un strop de sifon sau apă minerală, așa că cel mai bine este să mizezi mereu pe un vin care îți place să îl bei și fără apă.
În general, cele mai bune soiuri pentru spriț sunt Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir și Grenache – toate cele patru au calități aromatice puternice, multă aromă fructată și conțin mai puțini tanini.
Vinuri albe proaspete și fructate, vinuri roze și cele cu un nivel moderat de alcool Printre vinurile care se pretează pentru șpriț cu apă plată sunt și Vinuri albe proaspete și fructate, vinuri roze și cele cu un nivel moderat de alcool. Fiind vinuri mai ușoare, cu corpul mediu și un conținut scăzut de minerale, ele au o structură similară apei și se reflectă în gustului echilibrat al apei.Excepție fac, spun specialiștii, vinurile albe maturate în butoaie mici.Vinuri roșii tinere și vinuri cu gust plinAtât vinurile roșii tinere, cât și cele cu gust plin se potrivesc cel mai bine cu apa minerală.
Aceste vinuri au arome intense, fructate, aciditate, salinitate și niveluri ridicate de tanini care sporesc menținerea gustului de vin și opresc salivația, oferind limbii o senzație de uscăciune și o atingere de amărăciune pentru câteva secunde.
Specialiștii spun că atunci când combini astfel de vinuri cu apă minerală, dioxidul de carbon din apă va deschide imediat papilele tale gustative, salivația va începe iarăși să se producă, iar structura apei minerale se va armoniza cu structura vinului roșu, creând un gust foarte plăcut în cavitatea bucală.Mizează pe vinuri fără pretenții, seci sau demiseciDe preferat pentru realizarea unui șpriț sunt vinurile tinere, de consum curent și fără prea multe pretenții.
Dintre vinurile românești ce pot fi făcute în acasă și se pretează a fi servite în amestec cu apă amintim: Fetească, Șarbă, Tămâioasă ori Crâmpoșie poate fi combinat fără probleme cu apă.
De asemenea, vinurile obținute din sortimente de import, precum Sauvignon, Riesling ori Aligote sunt, de asemenea, potrivite pentru șpriț.
Ține minte că vinurile folosite pentru șpriț trebuie să fie neapărat seci sau demiseci.
Cine a inventat șprițul?Cine a inventat șprițul, acest amestec ușor și răcoritor de apă minerală și vin? Există, de fapt, mai multe povești care indică originea sprițului. Unii spun că originea acestei băuturi de vară ar avea legătură cu anul 1842, când în Ungaria, scriitorul maghiar András Fáy a invitat un grup de prieteni să-i viziteze noua cramă.Printre prietenii prezenți s-ar fi aflat și omul de știință Ányos Jedlik, care a adus cu el o sticlă de apă minerală. Deoarece nou-inventata apă cu bule (sifon) făcea furori în acele timpuri, Ányos a decis să o amestece cu vinul și, după ce a băut acest amestec, a hotărât să numească băutura spritzer (șpriț).Totuși, prietenilor lui Ányos nu le-a plăcut cuvântul austro-german pe care îl alesese pentru noua băutură, așa că au decis să-l numească „fröccs”, care, până astăzi, este numele maghiar pentru un șpriț.