Cu ce vin se face șpriț?

Se spune că cel mai bun gust posibil se obține atunci când sunt combinate corect mai multe gusturi. Acest lucru se realizează ținând cont de sfaturile profesioniștilor. Este vorba despre somelieri, cei care știu la fel de multe despre vin cât și despre apă și au capacitatea de a amesteca gusturi care se completează reciproc.
  • A decide asupra vinului potrivit care să poată fi servit cu apă, așa-numitul șpriț, este o nouă știință. Combinația poate fi influențată de forma și greutatea paharului, și, evident, de tipul vinului.
Căutarea simbiozei perfecte între vin și apă pentru o distracție de neuitat necesită o anumită expertiză.
  • Dar cum obții combinația potrivită de vin cu apă minerală? Ce faci pentru a găsi potrivirea perfectă între spumos cu uscat, acrișor sau dulce? Ce minerale ajută un băutor de vin să se bucure deplin de gusturile individuale?

Vinul și apa minerală, un adevărat puzzle

Savurarea perfectă a vinului poate fi accentuată cu acompaniamentul potrivit de apă minerală. Este ca un puzzle din multe piese. Dacă câteva dintre piese nu se potrivesc sau lipsesc, imaginea nu este terminată, creând o imagine deranjantă. Un element mic, precum apa minerală, determină apoi savoarea unui întreg, adică a vinului: îl poate completa sau îl poate distruge.Dar cum se compune puzzle-ul perfect al apei minerale și vinului?

Reguli de bază pentru șpriț

Cu cât vinul este mai acid, cu atât apa ar trebui să fie mai puțin acidulată. Deci, un Riesling se potrivește de obicei cu o apă mai puțin acidulată, o apă ușor mineralizată. Fenolii și taninurile din vinuri sunt, de asemenea, mai compatibili cu apa plată. Acest lucru este valabil pentru majoritatea vinurilor roșii. Experții spun că apa plată atenuează aciditatea unui vin.

La desert, vinul se pate bea șpriț

Vinurile care se beau la desert, cele dulci sau cele roze, cu puțină aciditate și puțini tanini, și un conținut mai scăzut de alcool au nevoie de o apă puternic mineralizată. Conținutul de zahăr al unui vin este cel care determină dacă să vinul poate fi băut șpriț sau nu: o apă mediu mineralizată se potrivește cu un Riesling mai puțin dulce sau unul din recolte târzii.
  • Dacă iubești apa carbogazoasă și care conține minerale, cel mai bine este să te bucuri de un vin dulce sau roze bine răcit.
Nu în ultimul rând, apa este și un element de „claritate” a vinului. Un vin cu mulți tanini și o densitate mare îți „umple” gura, iar, în astfel de situație, apa are un efect neutralizant.

Principalele vinuri care pot fi băute șpriț

Într-o zi fierbinte de vară, un șpriț rece, compus din părți aproximativ egale de vin alb și apă minerală, este o adevărată plăcere.
  • Șprițul clasic se face cu un Riesling, deoarece acest soi de struguri conține o aciditate proaspătă, fructată și arome care amintesc de mere, piersici și grapefruit. Cu toate acestea, și alte soiuri de struguri sunt foarte potrivite pentru șpriț.
Dacă preferi o aciditate mai blândă, îți recomandăm să încerci un vin Müller-Thurgau sau Silvaner.Totuși, cel mai la modă vin pentru șpriț este vinul roze. Acesta se simte puțin mai expresiv pe cerul gurii decât un șpriț din vin alb și are o culoare minunată de vară.Și, desigur, iubitorii de șpriț cu vin roșu au adepții lor. Dacă ești unul dintre aceștia, ar trebui să încerci de preferință soiuri de struguri cu conținut scăzut de taninuri, cum ar fi Portugieser, Pinot Noir și Meunier (Schwarzriesling), deoarece taninurile și acidul carbonic din apa minerală nu se armonizează.Combinat cu apă minerală, vinul devine o băutură fresh de vară.

Secretul șprițului ține de proporția dintre apă și vin 

În mod normal, trebuie să amesteci vinul și apa minerală în părți egale pentru un spriț perfect. Băutura rezultată are un conținut de alcool de 5-6 % vol. Dacă preferi o băutură mai tare, ar trebui să mărești puțin cantitatea de vin din șpriț.
  • De regulă, ar trebui să folosești un vin sec pentru un șpriț, dar asta este o chestiune personală de gust, așa cum este și felul preferat de vin.
  • Dacă folosești un vin demisec sau chiar dulce, vei avea pur și simplu parte de un șpriț mai puțin acidulat.
Apa folosită pentru șpriț trebuie să aibă cât mai puțin gust, altfel ar putea acoperi prea mult aromele vinului. În ceea ce privește conținutul de acid, îți sugerăm apă mediu spre puternic mineralizată.Și dacă îți plac băuturile foarte dulci, poți încerca să prepari un șpriț cu vin și limonadă acidulată (la cutie), în loc de sifon sau apă minerală.

Elegantes

Elegantes

Articole: 907