Oricine doreste sa-si corecteze aspectul urechilor merita sa stie cat mai multe lucruri despre operatia estetica de otoplastie. La urma urmei, acest tip de interventie afecteaza atat partea fizica, cat mai ales pe aceea psihologica, deci, din punctul persoanei operate, nu se poate spune niciodata ca are o astfel de interventie de otoplastie pret prea mare.
Ce este otoplastia?
Otoplastia este o operatie estetica efectuata in special pentru a imbunatati aspectul urechilor, inclusiv în situatia in care avem de-a face cu un caz de urechi clapauge. Un lucru bun este acela ca se poate face inca din copilarie dupa implinirea varstei de 6 ani.
Dar pentru a exista o indicatie atat de timpurie, trebuie sa existe o motivatie care sa justifice cu adevarat interventia. Acesta este cazul, spre exemplu, al copiilor cu urechi foarte proeminente (amplasate sub un unghi puternic inestetic fata de craniu).
Indiferent de grupa de varsta, otoplastia are un impact pozitiv asupra stimei de sine a pacientilor. In scurt timp, efectul procedurii asupra calitatii vietii poate fi simtita din plin.
Care sunt tipurile de otoplastie ce se pot face intr-o clinica de chirurgie estetica?
Otoplastia poate fi primara sau secundara.
In otoplastia primara urechea este supusa unei prime interventii chirurgicale.
In otoplastia secundara, vorbim de o noua interventie chirurgicala, efectuata pentru a imbunatati o procedura realizata anterior. Poate fi necesara, de exemplu, daca se doreste:
- a se repara rezultatul inestetic al unei corectii de acest gen efectuate in copilarie;
- corectia unor deformari ale urechii ce apar in accidente diverse (trafic, activitati sportive etc.);
- ameliorarea problemelor aparute in perioada postoperatorie a unei otoplastii primare.
Pentru cine este potrivita procedura de otoplastie?
In principiu, exista cinci indicatii pentru o operatie de otoplastie, ale caror tehnici utilizate variaza in functie de tipul urechii si de starea clinica a fiecarui pacient in parte.
1. Corectarea urechilor proeminente
Principala indicatie pentru otoplastie este corectarea urechilor proeminente. Scopul procedurii este de a repozitiona urechile exagerat de proeminente, reajustandu-le la forma capului pentru crearea unui aspect mai placut.
In copilarie, abordarea chirurgicala de acest fel isi propune sa evite situatiile jenante in care o persoana poate sa fie pusa. Scopul parintilor ce solicita pentru copiii lor asemenea interventii este acela de a preveni traumele rezultate din agresiunile potentiale verbale ale altora, generate de aspectul proeminent al urechilor unor micuti. Dar pentru a avea succes, atat parintii, cat si copii insisi trebuie sa inteleaga motivele pentru care doresc sa fie supusi acestor interventii chirurgicale.
In caz contrar, procesul in sine poate deveni traumatic. Ca sa nu mai vorbim ca, atunci cand un micut nu intelege pe deplin obiectivele procedurii medicale amintite, acesta poate refuza sa urmeze liniile directoare postoperatorii, punandu-si starea de sanatate in pericol.
2. Corectia urechilor disproportionate
O alta posibila indicatie pentru otoplastie este reducerea dimensiunii urechilor disproportionat de mari (in comparatie cu dimensiunea fetei). Datorita otoplastiei, este posibil sa se corecteze atat lungimea cat si latimea urechilor, pentru a se obtine proportiile corespunzatoare. Cicatricile, la randul lor, sunt ascunse, in locuri discret.
3. Reducerea lobilor urechilor
Otoplastia poate fi indicata si pentru a corecta o abatere estetica foarte vizibila, dar de mai mica amploare, aceea a unor lobi supradimensionati.
4. Indepartarea unor noduli pozitionati la nivelul urechilor
Otoplastia este recomandata si pentru indepartarea nodulilor benigni, a unor chisturi sebacee si lipome inestetice.
5. Extractia cheloidelor
In cele din urma, otoplastia este indicata pentru a efectua rezectia cheloidelor retroauriculare care se formeaza dupa o vindecare incorecta dupa o procedura anterioara. Cheloidele sunt un tip de tumori fibroase benigne care apar ca urmare a unor fenomene anormale de vindecare.
Cum este perioada postoperatorie a otoplastiei?
Cei care doresc sa faca o interventie de otoplastie trebuie sa-si planifice perioada de recuperare. Masurile adoptate in aceasta etapa sunt esentiale, copiii si adultii trebuie sa le respecte cu strictete.
Prima regula de baza in acest sens este pastrarea pansamentului pentru perioada recomandata de medic. Scopul este de a evita traumele postoperatorii si a preveni complicatiile.
Unii pacienti pot raporta dureri (de obicei usoare) in zilele urmatoare acestei proceduri. Daca acestea exista, pot fi limitate folosind analgezicele obisnuite. Alte reactii adverse posibile sunt edemul (umflarea zonei operate), echimozele, roseata si pierderea temporara a senzatiilor in zona operata.
Este indicat a se evita expunerea la soare, deoarece poate creste sangerarea, edemul, lucruri ce pot compromite vindecarea rapida.
In ceea ce priveste suturile, acestea sunt indepartate dupa un interval cuprins intre zece zile si doua saptamani dupa data efectuarii operatiei. Acest lucru se face la cabinetul medicului chirurg.
Pacientul se poate intoarce la activitatile zilnice (munca si / sau scoala) in termen de cinci pana la sapte zile de la operatie.
Cand apar rezultatele scontate?
Rezultatul otoplastiei este atins dupa circa 12 saptamani. Cu toate acestea, imediat ce medicul indeparteaza primul pansament, aspectul urechii este deja de aproximativ 80% din forma finala dorita de persoana operata.
Poti afla mult mai multe de la specialistii din Clinica de Chirurgie Estetica Zone Medical Estet despre otoplastie! Contacteaza-i chiar acum daca te intereseaza o astfel de interventie!
Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie estetica, Doctor in Medicina