Ai o super idee de business, dar nu dispui de fonduri pentru a o transforma în realitate? Nu e un capăt de țară. Plus că, există soluții. Prezintă-ți proiectul în mediul online, solicită bani ca să-ți îndeplinești visul și s-ar putea să găsești pe cineva care să creadă în tine. Pe scurt, asta înseamnă crowdfunding, un univers virtual în care oamenii vin cu diferite idei și speră să fie finanțați de comunitatea din online. În România, conceptul este unul relativ nou, dar, în țările vestice, astfel de campanii sunt la modă printre antreprenorii care au nevoie de infuzie de capital în afacerile lor. Descoperă, mai departe, ce înseamnă crowdfunding și cum poți beneficia de pe urma unui astfel de program.
Ce este crowdfundingul?
Conceptul de crowdfunding este originar din SUA, dar, a luat amploare la nivel mondial odată ce oamenii au învățat cum să profite de avantajele pe care le oferă. Cu siguranță, auzi tot mai des în jurul tău de persoane sau companii care și-au lansat afaceri de succes apelând la această practică. Ce este mai exact crowdfundingul și cum poți obține și tu, la rândul tău, resurse financiare pentru o investiție?
Conform definiției clasice, crowdfundingul este o tehnică de finanțare a unui proiect prin intermediul unui efort colectiv din partea comunității. Mai exact, un potențial antreprenor poate aduna capital de la un grup de persoane – prieteni, membri ai familiei, diverși investitori sau clienți. Denumirea acestui termen provine de la combinarea cuvintelor englezești crowd (mulțime) și funding (finanțare). În traducere directă ar însemna finanțare din partea publicului. În țările vestice, crowdfunding mai este cunoscut și sub denumirea de kickstarter.
Care sunt caracteristicile crowdfundingului?
Un astfel de program reprezintă una dintre cele mai interesante modalități prin care o firmă sau o persoană poate atrage finanțare pentru proiectul său. Cum funcționează? Acest concept implică două părți: inițiatorul de proiect, care vrea să obțină fonduri, și susținătorul, care vrea să investească o sumă de bani într-o idee în care crede. Cei doi se întâlnesc online, prin intermediul unor platforme dedicate, acreditate și monitorizate, în România, de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Inițiatorul își prezintă proiectul în cel mai bun mod posibil, iar susținătorii decid dacă investesc sau nu în această idee, cu o sumă de bani variabilă. În schimbul fondurilor, susținătorii pot primi o recompensă, ca, de exemplu, acțiuni în noua companie sau șansa de a se bucura de un produs nou.
Dacă ești interesat să obții finanțare prin crowdfunding, pe Termene.ro, poți identifica oportunități de afaceri sau evalua activitatea anumitor companii de pe piață. Un asemenea program îți oferă șansa de a pune pe picioare un business fără să apelezi la credite bancare ori alte surse de finanțare.
Ce avantaje oferă o campanie de crowdfunding?
Denumit și finanțare de către mulțime sau finanțare participativă, crowdfundingul te ajută să-ți transformi ideea de business în realitate. Cele mai importante avantaje pe care le oferă programul sunt următoarele:
- Obții finanțare fără să intri în datorii
- Prezintă mai multă eficiență decât programele de finanțare tradiționale
- Primești validare socială, vitală pentru dezvoltarea companiei tale
- Ai posibilitatea de a găsi potențiali clienți
- Poți transforma campania într-o cercetare de piață calitativă
- Produsul/serviciul tău va ajunge să fie cunoscut
- Este un loc excelent pentru brainstorming
- Cele mai bune idei pot apărea și în presă
Cum poți beneficia de pe urma crowdfundingului?
Crowdfundingul a devenit una dintre principalele surse de venit pentru firmele noi sau cele care au idei de dezvoltare inovatoare. Totuși, ca să poți beneficia de program, trebuie să găsești platforma online potrivită, din țară sau din străinătate, să creezi un mesaj atrăgător prin care să-ți descrii proiectul și să implementezi o strategie foarte bună de marketing. Modul în care îți prezinți ideea de afaceri este deosebit de important și face diferența cu privire la atragerea imediată a interesului potențialilor susținători. De pildă, poți crea un videoclip interesant, care să prezinte produsul, dar și un site web sau pagini pe rețelele sociale. Nu te grăbi cu lansarea campaniei. Așteaptă până consideri că ești foarte bine pregătit și, totodată, ai o metodă de recompensare eficientă, din punct de vedere a costurilor, și satisfăcătoare pentru investitori.
Pentru că mediul de afaceri din țara noastră întâmpină dificultăți în privința accesului la finanțare, crowdfundingul este o metodă ideală de a transforma o idee într-un business. Deși programul vine la pachet cu numeroase provocări, în următoarea perioadă va deveni o rampă de lansare pentru multe proiecte, este important să cunoști cât mai multe detalii despre o astfel de soluție.