Glutenul este un termen general care cuprinde mai multe proteine (glutenina, gliadina și altele) ce se găsesc în mod natural în grâu, orz și secară.
La persoanele sănătoase, aceste proteine nu provoacă manifestări neplăcute. Totuși, în cazul persoanelor cu sensibilitate non-celiacă la gluten și celor cu boală celiacă, apar simptome digestive după consumul produselor care conțin aceste fracțiuni proteice.
Iată care sunt semnele și simptomele că ai putea avea o sensibilitate la gluten.
Sensibilitatea non-celiacă la gluten și boala celiacă
Sensibilitatea non-celiacă la gluten diferă de boala celiacă (intoleranța la gluten), însă simptomele celor două sunt similare (1).
Boala celiacă este o afecțiune cronică autoimună, caracterizată de un genotip genetic specific, de prezența autoanticorpilor (cum ar fi anti-transglutaminază, anti-endomisium) și de procese inflamatorii la nivelul mucoasei intestinale (1).
Sensibilitatea non-celiacă la gluten presupune apariția simptomelor gastrointestinale după ingestie de alimente cu gluten, în absența modificărilor patologice specifice bolii celiace (1).
Prin teste de diagnostic specifice, medicul gastroenterolog poate diferenția cele două afecțiuni.
Cele mai citite articole
Tratamentul presupune excluderea din dietă a produselor alimentare ce conțin această proteină. Există soluții pentru o alimentație fără gluten, cum ar fi alimentele speciale pentru acești pacienți sau înlocuirea produselor din orz/grâu/secară cu alte cereale și pseudocereale (hrișcă, mălai de porumb, quinoa etc.).
Semne și simptome
Deși nu trebuie să te diagnostichezi singur, poate fi util să te informezi cu privire la semnele și simptomele sensibilității la gluten. Acestea apar în contextul consumului de produse alimentare ce conțin această proteină și pot include:
- Scaune diareice – diareea cronică este un simptom frecvent întâlnit la acești pacienți. În cazul copiilor, scaunele pot fi decolorate și urât mirositoare.
- Constipație – aceasta poate apărea în alternanță cu diareea.
- Dureri abdominale – crampele și senzația de indigestie pot acompania problemele de tranzit.
- Meteorism și flatulență – balonarea frecventă (distensia abdomenului) și gazele intestinale sunt comune la acești pacienți.
- Greață și vărsături – acestea sunt recurente și fără o cauză identificată.
- Scădere în greutate – din cauza malabsorbției unor nutrienți (cum ar fi a grăsimilor), pacienții pot prezenta o scădere nedorită în greutate, chiar dacă au o alimentație normală.
- Semne și simptome extradigestive – tot în urma problemelor de absorbție a nutrienților, pot apărea manifestări extraintestinale: anemie (prin deficit de fier, acid folic și vitamina B12), oboseală, simptome neurologice (furnicături la nivelul membrelor), demineralizare osoasă (osteomalacie și osteoporoză), dureri de cap, dermatită, ulcerații bucale, dureri articulare, probleme de creștere și dezvoltare în cazul copiilor (2,3).
Ce alimente conțin gluten?
În principal, alimentele care conțin gluten sunt orzul, secara, grâul și produsele cerealiere obținute din acestea, cum ar fi pâinea, produsele de patiserie, simigerie, cofetărie. Totuși, și alte alimente pot fi „contaminate” cu gluten sau urme de gluten și pot produce simptome în cazul pacienților cu boală celiacă. Printre acestea se numără:
- Ovăzul – poate fi contaminat în procesul de producție. Trebuie ales cel pur, fără gluten.
- Înghețata
- Dulciurile
- Iaurturile cu fructe
- Sosurile din comerț
- Unele produse ready-to-eat
- Snacks-urile
Prin urmare, trebuie citit foarte bine ambalajul, înainte de a consuma produsele. Acestea trebuie să conțină mențiunea „fără gluten”.
Este important de știut că, în lipsa unui diagnostic, eliminarea produselor cu gluten din dietă nu este justificată. Manifestările sensibilității și intoleranței la gluten pot apărea și în contextul altor afecțiuni gastrointestinale.
Dacă te confrunți cu simptome digestive persistente, adresează-te medicului gastroenterolog pentru investigații.
Referințe:
- Leonard, Maureen M., et al. “Celiac Disease and Nonceliac Gluten Sensitivity.” JAMA, vol. 318, no. 7, 15 Aug. 2017, p. 647, jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2648637, 10.1001/jama.2017.9730. Accessed 9 June 2022.
- Caio, Giacomo, et al. “Celiac Disease: A Comprehensive Current Review.” BMC Medicine, vol. 17, no. 1, 23 July 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/, 10.1186/s12916-019-1380-z. Accessed 9 June 2022.
- “Celiac Disease – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220. Accessed 9 June 2022.