În general, bucătăria este locul unde ne petrecem destul de mult timp și unde avem nevoie să ne putem mișca în voie, fără să fim presați de spațiu și fără să ne enervăm că nu găsim lucrurile necesare. Gătitul nu este pentru toți o activitate preferată, iar dacă spațiul din bucătărie este insuficient sau prost organizat, este foarte probabil ca prepararea hranei să devină un adevărat factor de stres și de frustrare.
Mai ales dacă locuiești la apartament, posibilitatea extinderii bucătăriei este foarte puțin fezabilă, așa că indicat ar fi să poți eficientiza spațiul. Iată câteva metode prin intermediul cărora poți avea o bucătărie organizată, transformând astfel experiența gătitului în ceva mai puțin stresant și, poate, chiar plăcut.
1. Încorporează în mobilă electrocasnicele
Într-o bucătărie, electrocasnicele sunt cele care ocupă cel mai mult spațiu. Nu este nevoie să renunți la ele, mai ales la cele care îți pot fi de folos în pregătirea și prepararea mâncării, dar le poți depozita într-un mod mai potrivit. De exemplu, optează pentru cuptoare incorporabile și depozitează electrocasnicele într-un dulap destinat acestora, mai ales atunci când nu le folosești.
Poți, de asemenea, să achiziționezi electrocasnice compacte și multifuncționale (un robot de bucătărie poate fi un astfel de electrocasnic, care să taie, să mărunțească și să frământe ingredientele).
2. Utilizează rafturi
O altă metodă prin care poți transforma bucătăria într-un spațiu bine organizat este să montezi rafturi. Poți alege ca acestea să fie înalte și nu late, fiind mai ușor și mai eficient să depozitezi pe verticală. Folosește-te de aceste rafturi pentru a depozita condimentele și alte obiecte din bucătărie, care îți pot sta în cale dacă nu au un loc potrivit.
3. Organizează-ți vesela și tacâmurile
Cele mai citite articole
Dacă în bucătăria ta se află o multitudine de tacâmuri, farfurii și boluri, încearcă să renunți la ele, mai ales dacă ai și câteva deteriorate. Găsește un spațiu potrivit pentru acestea și așază-le corespunzător, astfel încât să nu ocupe mult loc și să le găsești atunci când ai nevoie de ele.
În plus, poți acorda atenție tigăilor, oalelor și tăvilor de copt. La rândul lor, și acestea ocupă mult spațiu și, de cele mai multe ori, nu este nevoie să ai multe, ci este indicat să fie calitative, să te poți folosi de ele pe termen lung și să fie suficient de încăpătoare pentru ce gătești.
4. Folosește cutii pentru depozitare
Cutiile de depozitare pot fi extrem de utile atunci când vine vorba de a salva spațiu, pentru că sunt compacte și încăpătoare. Depozitează în astfel de cutii condimente, produse de curățenie și alte obiecte necesare în bucătărie. Pe lângă spațiul pe care îl salvezi prin intermediul acestora, bucătăria ta va deveni mult mai organizată și vei putea să găsești cu o mai mare ușurință lucrurile de care ai nevoie.
5. Evită să depozitezi obiecte pe blaturile din bucătărie
Nu în ultimul rând, o altă cale pentru a avea o bucătărie organizată și un spațiu bine determinat este să eviți să depozitezi obiectele pe blaturi – mai ales electrocasnicele, care ocupă cel mai mult loc. Folosește-te de rafturi, de dulapuri, de sertare pentru depozitare și utilizează blaturile pentru a prepara hrana sau pentru a așeza flori care să îți înfrumusețeze bucătăria.
Chiar dacă nu ai posibilitatea extinderii bucătăriei, este important să știi să gestionezi spațiul pe care îl ai, prin metode precum încorporarea electrocasnicelor în mobilă, folosirea unor cutii pentru depozitare, asamblarea unor rafturi și organizarea obiectelor deținute. Asigură-te că ai suficiente dulapuri, sertare și rafturi, astfel încât să nu creezi impresia unei bucătării mult prea încărcate.
Sursă foto: Pexels.com