Uneori, pregătirea meselor poate fi stresantă, mai ales când întrebarea „Ce mâncăm astăzi?” este rostită de niște ființe mici și flămânde, care nu își pot găti singure. De aceea, indiferent dacă ai mai multe guri de hrănit sau îți gătești doar ție, îți oferim astăzi câteva sfaturi care, odată aplicate, te vor ajuta să îți organizezi mesele și să gătești mai ușor.
1. Alcătuiește liste de cumpărături
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face atât pentru bugetul tău, cât și pentru organizarea meselor, este să te duci la cumpărături având o listă. Fă un inventar al ingredientelor și al alimentelor de care ai nevoie, notează-le și fă-ți cumpărăturile respectând această listă. Cu toate că vei fi tentată să cumperi și alte lucruri, încearcă să eviți ceea ce nu se află pe lista ta de cumpărături.
În felul acesta, nu-ți vei încărca bucătăria cu alimente de care nu ai nevoie (și de care, probabil, vei uita și vor expira) și nu vei cheltui banii fără folos.
2. Depozitează mâncarea corespunzător
Depozitarea alimentelor într-un mod corespunzător te ajută atât la organizare, cât și pentru a păstra totul cât mai proaspăt. Dacă obișnuiești să congelezi mâncarea, atunci congelatorul cu sertare este varianta optimă pentru tine. Vei avea suficient spațiu să congelezi carnea, dar și să-ți păstrezi intacte și în cantități mari proviziile pentru iarnă, precum vinetele și ardeii copți, zarzavaturile pentru ciorbe și tocănițe, diferite fructe și legume.
Cele mai citite articole
De asemenea, există tot felul de recipiente în care poți depozita alimentele și ingredientele, pentru a avea mai ușor acces la ele. De exemplu, poți cumpăra recipiente speciale pentru condimente, paste, orez, făină etc. În felul acesta, vei avea o bucătărie organizată eficient și îți vei depozita alimentele astfel încât să te asiguri că nu se vor altera și le vei consuma la timp, evitând risipa.
3. Gândește un meniu al săptămânii
O altă metodă de organizare și de evitare a risipei alimentare este alcătuirea unui meniu săptămânal. Este indicat ca acest meniu săptămânal să fie realizat înainte să mergi la cumpărături, fiindcă îți va fi mai ușor să știi ce ai de cumpărat și să nu te abați de la listă. Încearcă să incluzi, în meniul săptămânal, cele trei mese ale zilei, plus gustările.
Gândește-te ce dorești să mănânci la fiecare masă, caută rețete și cumpără doar alimentele de care ai nevoie. Poți fi mai eficientă gătindu-ți un fel sau două de mâncare pe care să le poți mânca mai multe zile la rând, precum ciorbe sau diferite tocănițe. De asemenea, un congelator cu suficiente spații de depozitare îți poate fi de ajutor și în acest caz, pentru că poți găti mai mult, iar unele feluri de mâncare le poți congela.
4. Achiziționează-ți ustensile și electrocasnice utile
Nu în ultimul rând, gătitul nu poate fi niciodată ușor dacă nu ai ustensile și electrocasnice care să îți ușureze munca. Asigură-te că ai un set de cuțite bine ascuțite, cu care poți tăia carnea și legumele. Dacă îți place să faci prăjituri, să frămânți diferite aluaturi, un robot de bucătărie poate fi de ajutor. De asemenea, fiindcă gătitul poate fi o activitate pe care o consideri dificilă, încearcă să-ți ușurezi munca cu o mașină de spălat vase.
O organizare eficientă în bucătărie îți va ușura munca și te va determina să petreci mai puțin timp printre tigăi și farfurii. De asemenea, vei evita risipa alimentară și vei face economii la bugetul pe care îl aloci cumpărăturilor alimentare.
Sursă foto: Pexels.com