Dieta ketogenică a apărut încă de la începutul secolului trecut, fiind utilizată în special în tratamentul epilepsiei, pentru prevenirea crizelor convulsive. Ulterior, a fost detronată de apariția medicamentelor anticonvulsivante, însă încă este utilizată ca tratament în cazul pacienților refractari la anumite terapii medicamentoase. În prezent dieta ketogenică este studiată intens pentru posibile beneficii pentru pacienții cu diabet zaharat, obezitate sau patologie neoplazică. Citește în continuare și află ce este dieta ketogenică și care sunt alimentele permise, respectiv interzise în cadrul acestei diete.
Ce este dieta ketogenică?
Dieta ketogenică este o dietă restrictivă, bazată pe consumul crescut de grăsimi, un consum moderat de proteine și un consum foarte scăzut de carbohidrați. Compoziția în macronutrienți a dietei ketogenice este reprezentată de:
- 80-90% grăsimi;
- 8-15% proteine;
- 2-5% carbohidrați.
Această dietă împinge organismul să renunțe la utilizarea glucozei ca sursă primară de energie, apelând în schimb la corpii cetonici, compuși rezultați din metabolizarea lipidelor. Această stare poartă numele de cetoză și îi permite organismului să eficientizeze procesul de ardere a grăsimilor.
Ce alimente sunt interzise?
În general, aportul de carbohidrați din dieta ketogenică este limitat la aproximativ 20-50 g pe zi, dependent de necesarul caloric individual. Pentru a respecta această restricție, este necesară evitarea sau limitarea tuturor alimentelor cu un conținut crescut în carbohidrați, de exemplu:
- Sucuri carbogazoase
- Sucuri de fructe
- Prăjituri
- Paste
- Cereale
- Pâine
- Fructe (cu excepția celor cu un conținut scăzut de zaharuri, de exemplu căpșunile)
- Leguminoase (mazăre, fasole, linte, năut)
- Cartofi
- Orez
Ce alimente sunt permise?
Alimentele permise în cadrul dietei ketogenice sunt în general alimente bogate în grăsimi sau alimente cu un conținut scăzut de carbohidrați. Cu toate acestea, este important să acorzi atenție tipului de grăsimi din alimente (nu se recomandă creșterea consumului de alimente bogate în grăsimi procesate, de exemplu margarina).
Printre alimentele permise în dieta keto se numără:
- Peștele și fructele de mare – sursă de acizi grași omega-3, cu beneficii asupra sănătății aparatului cardiovascular
- Legume cu conținut mic de carbohidrați (avocado, castraveți, vinete, kale, salată, spanac, broccoli, conopidă, varză) – surse de vitamina C, potasiu și antioxidanți
- Brânzeturile (brie, camembert, cheddar, feta, halloumi, mozzarella)
- Carnea – sursă de vitamine din complexul B
- Ouăle – sursă de antioxidanți precum luteina și zeaxantina
- Iaurturile – în special iaurtul grecesc (se recomandă evitarea produselor degresate)
- Uleiul de măsline – sursă importantă de acizi grași mononesaturați cu efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare
- Nucile (migdale, caju, nuci de macadamia, nuci pecan, fistic) și semințele (chia, de in, de dovleac, de susan)
- Fructele de pădure (mure, afine, zmeură) – surse de antioxidanți și vitamina C
- Ciocolata neagră cu un conținut în cacao de minim 70% – sursă de antioxidanți
În concluzie, dieta ketogenică este o dietă restrictivă care se bazează pe consumul unor cantități foarte mici de carbohidrați. Discută cu un medic sau cu un dietetician înainte de a decide să urmezi orice fel de dietă pentru a te asigura că dieta respectivă se pliază pe nevoile tale!
Surse informative
Mawer, Rudy. “The Ketogenic Diet: A Detailed Beginner’s Guide to Keto.” Healthline, 22 Oct. 2020, www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101.
Watson, John. “Ketogenic Diet: Which Patients Benefit?” Medscape, 20 Mar. 2018, www.medscape.com/viewarticle/894041.